Mat och dryck

Mat från Yucatan
Den mexikanska maten finns väl representerad med tacoställen, husmanskost och specialiteter från Yucatan. Maträtterna är ofta lagade från gamla recept, som gått i arv i generationer och innehåller råvaror från regionen som chaya, besk apelsin och achiote. Den mest typiska maträtten är kanske "cochinita pibil", kött marinerat i achiotekryddor och besk apelsin. På gatorna kan man se hur små paket, inslagna i bananblad säljs från stora, rykande grytor. Detta är "tamales", gjorda på majsmassa med köttfyllning. Innehållet i de små pumpafröna används malda i papadzules. 

Citronkycklingsoppa, fläsk med svarta bönor och puchero är vanlig husmanskost. Pucheron liknar vår kött- och rotsaksgryta, men innehåller aromatiska kryddor och serveras med limemarinerad rädisa och gult ris som mosas ihop till en "puch". En rätt som förr var vanlig är "sic de venado" gjord på rådjuret som nu hotas av utrotning. Nuförtiden görs den på nötkött. Ute i byarna äts ibland bältdjur, som när jordarna svedjebrändes ibland blev helstekta i sitt skal då de gömt sig i sin håla. "Pan de cazon" är en slags pirog på hajkött, och ser man något som heter "panuchos" och "salbutes" så är de andra vanliga rätter gjorda av majsmassa. Ett antal drycker har framställts här genom åren, en sådan är Xtabentun.

Majs odlades i Mexiko redan för tre tusen år sedan och är fortfarande basen i det mexikanska köket. Nedan följer en beskrivning av några typiska mexikanska rätter, många känns kanske igen från de nya influenser som berikar vår svenska kost:

Tortilla: Tunt, runt majsbröd. Finns även bakat på vetemjöl, "tortilla de harina".
Tacos: Tortillas fyllda med kött av kyckling, gris eller nöt.
Totopes: Hårda majstortillas (majschips) som doppas i olika såser.
Tamales: Kyckling eller bönor inbakade i majsdeg och invirade i bananblad.
Burritas: Skinka och ost invikt i en tortilla.
Quesadillas: Ost i en tortilla.
Enchiladas: Rullade, friterade tortillas med olika typer av fyllning.
Nachos: Totopes med bönor och smält ost.
Fajitas: Strimlad kyckling, nötkött eller räkor med grönsaker som rullas i tortillas.
Guacamole: Mosad avokado med hackad lök och tomat.

Några andra rätter som kanske har mera av nyhetens behag:
Pollo en mole: Kyckling med sås gjord på ett stort antal kryddor, örter, chili och kakao. 
Pollo pibil: Kyckling tillagad på mayaindianernas vis. Kycklingen läggs i bananblad tillsammans med tomat och lök samt frön från en växt som heter Bixa orellana. Fröerna ger ifrån sig röd färg. Alltsammans läggs sedan ner i en grop och täcks med kol. Numera lagas rätten allt oftare hemma i köket.
Sopa de tortilla: Kycklingbuljongsoppa med tortillas, hackad tomat och avokado. Toppas med lite smält ost och grädde.
Cochinita pibil: Fläskkött kokat i sitt eget spad med achiote och pressad citron/apelsin. Achiote är fröna från Bixa orellana.
Salsa mexicana: Hackad tomat, lök, chili och koriander. Används som smaksättare till maten.
Frijoles: Mosade bruna bönor, frijoles refritos.
Ceviche: Marinerad skaldjurssallad med lök, tomat och chilipeppar.